ContainerPlanner gaat in pilot kijken of containers op de juiste plek staan

Autena gaat samen met Shipping Technology (ST), Mavisoft en Delfia Inland Shipping in een pilot kijken of met camera’s gecontroleerd kan worden of containers met het laden op de juiste plek aan boord komen te staan. Of dat de goede containers van boord worden gehaald. Dit alles wordt geïntegreerd in het container stuwprogramma ContainerPlanner van Autena.

Om de containers te kunnen herkennen, worden de camera’s gekoppeld aan de inmiddels bekende ST Brain van Shipping Technology. Hierop draait de ScanTainr software van Mavisoft. Mavisoft is een startup en is met hun aan artificial intelligence software gekoppelde camera’s actief in de hele wereld. Je kan de techniek van Mavisoft inmiddels onder meer vinden op Schiphol en diverse containerterminals.

Schade herkennen

De pilot wordt uitgevoerd op een van de containerschepen van Delfia Inland Shipping, de Factofour. In december worden tijdens een werfbeurt de voorbereidingen getroffen voor het installeren van de camera’s. Deze camera’s herkennen in combinatie met de optical character recognition techniek (OCR) het nummer van de container. Via ST brain worden de gegevens naar ContainerPlanner ‘gepushed’ en krijgt de schipper een rapport op zijn scherm wat er precies is gebeurd.

Wanneer bij het laden van een (lege) container nog geen nummer bekend is, kan het systeem deze zelf aanmaken en vastleggen. Via ContainerPlanner kunnen deze weer gedeeld worden met de barge-operator of de ontvangende terminal. Zo weten deze welke lege containers ze gaan ontvangen.

Tevens kan de techniek eventuele schade aan een container vaststellen. Op deze manier kan met de vastgelegde beelden gelijk en geautomatiseerd een ‘damage report’ opgemaakt worden. Deze schade kan vervolgens gemeld worden bij bijvoorbeeld de barge-operator of andere relevante partijen.

Niemand aan dek

Het stuwprogramma van Autena controleert in de pilot automatisch of de kraandrijver de juiste container op de juiste plek heeft gezet. En of tijdens het lossen de goede containers van boord gaan. ‘Nu loopt nog iemand aan dek om te kijken of de containers op de goede plek worden neergezet’, vertelt Desiré Savelkoul van Autena. ‘Dat hoeft straks niet meer in weer en wind.’

In de pilot wil Savelkoul vooral kijken of het systeem betrouwbaar is. ‘Het systeem moet natuurlijk geen container missen. Want als een container op de verkeerde plek staat, heeft dat grote invloed op de rest van de reis. Een container kan dan op een verkeerde terminal worden gelost met alle logistieke gevolgen en kosten van dien. Daarom moet de schipper automatisch een waarschuwing krijgen als een container niet op de juiste plek komt te staan. En we gaan natuurlijk met Delfia Inland Shipping in gesprek om de integratie van de techniek in ContainerPlanner voor de schipper zo gebruikersvriendelijk en effectief mogelijk te maken.’

Naar de wal

Volgens Savelkoul past de pilot goed bij de ontwikkeling dat naast het plannen van containerschepen nu ook het laden en lossen geautomatiseerd vanaf de wal gemonitord worden. ‘Wat dat betreft is dit een mooie stap richting autonomie. Hiermee kan de bemanning aan boord worden ontlast.’